Technik: mechanikmechatroniklogistykinformatykelektronikochrony środowiskacyfrowych procesów graficznychkelnerhotelarstwausług fryzjerskich, handlowiecekonomista.     Zasadnicza szkoła zawodowa: sprzedawcakucharzmonter mechatronikmechanik-monter maszyn i urządzeń.

 
     
 

Technik żywienia
i usług gastronomicznych

 
     
 

Technik żywienia i usług gastronomicznych zajmuje się planowaniem
i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego (bufety, stołówki, bary, kafeterie) i żywienia rodziny. Urządza zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe. Umiejętnie sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
 
     

 

Nabyte umiejętności:

  • zarządzanie i finansowanie działalności gospodarczej – kompleksowa obsługa zleceniodawcy, organizacja wesel itp.;

  • organizacja żywienia zbiorowego; prawidłowa obsługa konsumenta;

  • projektowanie i aranżacja sal konsumpcyjnych;

  • przygotowywanie ofert, organizacja promocji i reklamy.

Praca: Absolwenci zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu – mogą zatem znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Technikum daje możliwość zdobycia zawodu, a jednocześnie przygotowuje do dalszego kształcenia.