Technik: mechanikmechatronikinformatykelektronikochrony środowiskacyfrowych procesów graficznychlogistykkelnerżywienia i usług gastronomicznychusług fryzjerskich, handlowiecekonomista.     Zasadnicza szkoła zawodowa: sprzedawcakucharzmonter mechatronikmechanik-monter maszyn i urządzeń.

 
     
 

Technik hotelarstwa

 
     
 

Technik hotelarstwa jest przygotowany do realizacji wszystkich czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości hotelowych. Uzyskuje kwalifikacje do pracy w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, a także kwaterach prywatnych. Potrafi także organizować
i obsługiwać usługi turystyczne i rekreacyjne takie jak: kongresy, targi, zjazdy. Absolwent tej szkoły może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
 
     

 

Nabyte umiejętności:

  • fachowa i kompleksowa obsługa gościa hotelowego;

  • wyposażanie i urządzanie wnętrz jednostek hotelowych i gastronomicznych;

  • prowadzenie działalności gospodarczej z zakresu gastronomii, hotelarstwa i gospodarstwa domowego;

  • obsługa urządzeń techniki biurowej, stosowanie technologii informacyjnej.

Praca: Zdobyte kwalifikacje i umiejętności dają wiele możliwości zawodowych – planowanie usług hotelarskich dla potrzeb różnych organizacji i stowarzyszeń, współpraca z biurami podróży. Technik hotelarstwa jest przygotowany do pracy w różnych obiektach bazy noclegowej (ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, schroniska itp.), a także współczesnej bazy ruchomej, np.: promowej, żeglugowej. Może być również zatrudniony
w organach administracji samorządowej, branżowych stowarzyszeniach bądź prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich.