Technik: mechanikmechatroniklogistykinformatykelektronikochrony środowiskacyfrowych procesów graficznychhotelarstważywienia i usług gastronomicznychusług fryzjerskich, handlowiecekonomista.     Zasadnicza szkoła zawodowa: sprzedawcakucharzmonter mechatronikmechanik-monter maszyn i urządzeń.

 
     
 

Technik kelner

 
     
 

Zadaniem kelnera jest obsługa klientów w lokalach gastronomicznych – kawiarniach, barach, pubach oraz obsługa gości przyjęć, bankietów, konferencji i innych podobnych imprez. Uczniowie uczą się zgodnie
z obowiązującymi standardami gastronomii międzynarodowej. Zewnętrzny egzamin zawodowy jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom, potwierdzający kwalifikacje zawodowe, honorują kraje UE.
 
     

 

Nabyte umiejętności:

  • właściwe obsługiwanie gościa przy zastosowaniu różnych technik;

  • aranżacja sali, właściwe nakrycie stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre;

  • dbałość o jakość podanych dań – wykańczanie i dekorowanie potraw;

  • sporządzanie kalkulacji finansowych, obsługa wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych.

Praca: Zdobyte kwalifikacje i umiejętności dają wiele możliwości zawodowych. Ukończenie szkoły umożliwia podjęcie pracy we wszystkich firmach prowadzących działalność gastronomiczną. Absolwent jest również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług kelnerskich.