„Logistycy i mechatronicy” (klasa 4Lg i 4Tb)
wraz z wychowawcami p. Barbarą Adamaszek i p. Barbarą Kopeć
udali się 15
października 2015 r. się na wycieczkę przedmiotową
do Browarów Tyskich, największego
przedsiębiorstwa piwowarskiego w Polsce.
Zapamiętaliśmy:
-
kolekcję piwnych eksponatów oraz
Księcia Jana Henryka XI Hochberga, twórcę potęgi Tyskich Browarów, który wita gości z wiszącego na ścianie
obrazu i opowiada
o swoim browarze
-
atrakcje multimedialne
-
film w muzealnym kinie 3D pt.:
„Historia piwem pisana”
- warzelnię, dział browaru, w którym znajduje
się aparatura służąca do przygotowania brzeczki. Brzeczka piwna przygotowywana jest
ze słodu, chmielu, wody oraz
ewentualnie innych surowców niesłodowanych, takich jak cukier, glukoza, miód,
syropy owocowe. Brzeczka jest cieczą klarowną, która jest efektem
filtracji zacieru.
W warzelni brzeczka gotowana jest z dodatkiem chmielu, następnie schładzana,
filtrowana i zadawana drożdżami w celu przeprowadzenia fermentacji.
- piękne
kafelki w warzelni
- zbiorniki fermentacyjne, gdzie piwo fermentuje przez około 2
tygodnie.
Jeden zbiornik fermentacyjny pomieścić może 250 tys. litrów piwa
- willę
Müllera – willę, w której mieszkał i pracował wieloletni dyrektor Tyskich Browarów
Książęcych Jullius Müller
- dom (dyżurkę) degustatora - jedyne miejsce
bez schodów, progów, barier
w Browarach
- centrum dystrybucji w nowej części Browaru - linię
rozlewniczą piwa, gdzie w ciągu
1 godziny z linii produkcyjnej schodzi 60 tys. butelek i 50 tys. puszek piwa.
http://www.elektroonline.pl/img/media/9096
http://www.prasa24h.pl/wp-content/uploads/2013/01/Linia_produkcyjna_Tyskie.jpg