Festiwal Kuchni Regionalnej w Zabrzegu

25 maja 2013r.

 

 

 

 

 

W sobotę 25 maja 2013r. uczennice klasy 1TZ Justyna Paszek i Kinga Wydra wraz
z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych Heleną Puskarczyk, Krystyną Kurek
i Marią Tyc, wzięły udział w Festiwalu Kuchni Regionalnej w Zabrzegu, zorganizowanego pt: „Polski i Słowacki sposób na ziemniaka”, w ramach projektu unijnego. Głównym organizatorem było Starostwo Powiatowe w Bielsku-Białej i Urząd Miasta Czechowice-Dziedzice.
Wśród potraw przygotowanych na festiwal królował ziemniak w różnych postaciach, przygotowany w sposób tradycyjny, regionalny i nie tylko. Nasi uczniowie w poszczególnych kategoriach przygotowali:

  - zupa: Zupa rybna na maślance z ziemniakami (tradycyjnie) lub z grzankami czosnkowymi
    (współcześnie),
  - produkt: Pasztet z królika,
  - danie gorące: Gulasz ziemniaczany z grzybami,
  - ciasta i desery: Kołaczyki z serem,
  - napoje i nalewki: „Napój Żniwiarzy”.


Stoisko do prezentacji było przygotowane w oprawie łączącej tradycję z nowoczesnością.

Jury oceniało nie tylko walory smakowe, ale także wygląd i dobór potraw oraz dekorację stołów, a przede wszystkim nawiązanie do regionalnych tradycji. Uczestnicząc w tym przedsięwzięciu zaprezentowaliśmy umiejętności kulinarne oraz znajomość tradycji lokalnej. Wszyscy uczestnicy Festiwalu Kuchni Regionalnej (39 zespołów z powiatu bielskiego
i Słowacji) otrzymali nagrody oraz dyplomy za uczestnictwo. Nasza Szkoła otrzymała specjalne wyróżnienie od Wydziału Rozwoju Regionalnego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego za „Napój żniwiarzy” oraz „Zupę rybną na maślance”.


Wszystkie nasze potrawy smakowały jury, gościom, uczestnikom festiwalu oraz licznie przybyłej publiczności. Udział w tej imprezie był także promocją naszej szkoły
w lokalnym środowisku.
 

Zobacz galerię...


Helena Puskarczyk
Krystyna Kurek
Maria Tyc