W sobotę 25
maja 2013r. uczennice klasy 1TZ Justyna Paszek i Kinga Wydra wraz
z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych Heleną Puskarczyk, Krystyną
Kurek
i Marią Tyc, wzięły udział w Festiwalu Kuchni Regionalnej w Zabrzegu,
zorganizowanego pt: „Polski i Słowacki sposób na ziemniaka”, w ramach
projektu unijnego. Głównym organizatorem było Starostwo Powiatowe w
Bielsku-Białej i Urząd Miasta Czechowice-Dziedzice.
Wśród potraw przygotowanych na festiwal królował ziemniak w różnych
postaciach, przygotowany w sposób tradycyjny, regionalny i nie tylko.
Nasi uczniowie w poszczególnych kategoriach przygotowali:
- zupa:
Zupa rybna na maślance z ziemniakami (tradycyjnie) lub z grzankami
czosnkowymi
(współcześnie),
- produkt: Pasztet z królika,
- danie gorące: Gulasz ziemniaczany z grzybami,
- ciasta i desery: Kołaczyki z serem,
- napoje i nalewki: „Napój Żniwiarzy”.
Stoisko do prezentacji było przygotowane w oprawie łączącej tradycję z
nowoczesnością.
Jury oceniało
nie tylko walory smakowe, ale także wygląd i dobór potraw oraz dekorację
stołów, a przede wszystkim nawiązanie do regionalnych tradycji.
Uczestnicząc w tym przedsięwzięciu zaprezentowaliśmy umiejętności
kulinarne oraz znajomość tradycji lokalnej. Wszyscy uczestnicy Festiwalu
Kuchni Regionalnej (39 zespołów z powiatu bielskiego
i Słowacji) otrzymali nagrody oraz dyplomy za uczestnictwo. Nasza Szkoła
otrzymała specjalne wyróżnienie od Wydziału Rozwoju Regionalnego Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Śląskiego za „Napój żniwiarzy” oraz „Zupę
rybną na maślance”.
Wszystkie nasze potrawy smakowały jury, gościom, uczestnikom festiwalu
oraz licznie przybyłej publiczności. Udział w tej imprezie był także
promocją naszej szkoły
w lokalnym środowisku.
Zobacz galerię...
Helena Puskarczyk
Krystyna Kurek
Maria Tyc |