Konkurs kulinarny


W dniu 18 maja 2018 roku w ZSTiL odbył się IV Powiatowy Konkurs Kulinarny, w którym brali udział uczniowie gimnazjum. Tegoroczny konkurs nosił tytuł „Kurczak z pomysłem”. Jego celem było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych wśród młodzieży, promowanie w środowisku zawodów gastronomicznych oraz zachęcanie do korzystania z różnych źródeł informacji po to, aby z bardzo znanych i często wykorzystywanych surowców wykonać zupełnie nowe, smaczne i zdrowe potrawy. Do konkursu przystąpiły dwuosobowe zespoły gimnazjalistów z Czechowic – Dziedzic, Dankowic, Ligoty i Zabrzega. Zadanie polegało na wykonaniu dowolnej potrawy z wykorzystaniem mięsa drobiu. Konkurs odbywał się w pracowni gastronomicznej, gdzie na przygotowanych stanowiskach uczestnicy wykonywali potrawy wg samodzielnie opracowanych receptur kulinarnych. Oceniano min. walory organoleptyczne potraw, poprawność procesu produkcyjnego, pracochłonność i stopień trudności, oryginalność i innowacyjność. Wszyscy pracowali z ogromnym zaangażowaniem i wykazali przy tym, że potrawy z drobiu w zestawieniu z różnymi surowcami mogą być bardzo atrakcyjne. Jury w składzie: Krystyna Kurek i Maria Tyc z trudem wyłoniło zwycięzców, gdyż wszystkie potrawy były oryginalne, kusiły wyglądem, zapachem i oczywiście smakiem.


A oto zwycięzcy i ich potrawy:

I miejsce - Zuzanna Norymberczyk, Wiktoria Śliwka z Gimnazjum im. Ludmiły i Adolfa Kalicińskich w Dankowicach za potrawę „Kurczak niespodzianka”

II miejsce - Przemysław Dłubis, Lidia Damaz z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 2 Czechowicach-Dziedzicach za potrawę „Kurczak tradycyjny i nowoczesny”

III miejsce - Gabriela Błasiak, Katarzyna Kopeć z Zespołu Szkół w Ligocie za potrawę „Faworki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami”

Na zakończenie konkursu wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na poczęstunek. Obsługę gości zapewnili uczniowie klasy 3 WK pod kierunkiem Pani Ewy Bielewicz.

Ponadto wspierali nas:
Hurtownia „Papirus z Czechowic – Dziedzic”
Lidl Sp. z o.o


Helena Puskarczyk, Wioletta Kosińska