Logistycy w Zakładzie Produkcyjnym „DANONE” w Bieruniu


Dnia 16 listopada 2017 roku logistycy z klas 3Lg i 4Lg z opiekunami p. Barbarą Adamaszek i p. Sylwią Dyla udali się na wycieczkę przedmiotową do Zakładu Produkcyjnego „Danone” w Bieruniu.
Przedsiębiorstwo zostało założone w 1919 roku w Barcelonie przez Isaaca Carasso. W trakcie wycieczki dowiedzieliśmy się, że nazwa Danone wywodzi się od przezwiska ,,Danon", którym określano Daniela Carasso, syna założyciela firmy

„Danone” działa w Bieruniu już ponad 20 lat i nieprzerwanie pozostaje otwarty na młodych ludzi, dla których organizują dni otwarte w postaci możliwości skorzystania z wycieczki po zakładzie. Czekaliśmy na nią prawie 2 lata, bo Danone cieszy się tak dużą popularnością. Jednak było warto...

Wycieczka rozpoczęła się od prelekcji w sali konferencyjnej, gdzie zapoznano nas z historią firmy, jej działalnością oraz przedstawiono proces produkcji serków Danio i jogurtów Danone. Potem oglądaliśmy halę produkcyjną, niestety zza szyby, bo sterylność warunków jest bardzo przestrzegana. Spotkaliśmy się również z maskotką Danone „Mały głód”, z którą chętnie pozowaliśmy do zdjęć.

Fabryka w Bieruniu specjalizuje się w jogurtach pitnych o pojemności powyżej 100 g, produktach jedzonych łyżeczką, w tym w produkcji serków Danio. Jogurty i serki z polskiego mleka eksportowane są do ponad 20 krajów.